Peste 70 ani de Experiență

Întrebări frecvente

Întrebări despre Prospectiuni
1. CÂND A FOST FONDATĂ PROSPECTIUNI?

Prospectiuni a fost fondată în 1950. Inițial, compania se numea IPGGH, adică Întreprinderea de Studii Geologice și Geofizice a Hidrocarburilor. În 1991, compania și-a schimbat numele în Prospectiuni, iar apoi a devenit o companie privată în 2000. Pentru mai multe informații, vezi Istoria noastră.

 
2. CINE DEȚINE COMPANIA?

Prospectiuni este o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Acţionarii săi principali sunt Tender SA (55%) şi S.I.F. Muntenia (11%).

3. ÎN CE TIP DE ACTIVITĂȚI ESTE ANGAJATĂ PROSPECTIUNI?

Prospectiuni furnizeaza servicii geofizice si geologice in principal pentru explorarea petrolului, gazelor si mineralelor.

 
4. UNDE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA PROSPECTIUNI?

Sediul nostru este în București. Compania are în prezent operațiuni de sondaje de teren în România. Compania are în prezent operațiuni de sondaje de teren în România. În ultimii 10 ani, a desfășurat operațiuni și în alte țări din Europa – precum Bulgaria, Portugalia, Croația – în Africa – Maroc și Senegal – și Asia – Georgia și Tadjikistan.

 
5. CARE SUNT PRINCIPALII CLIENTI AI COMPANIEI?

Compania are o gamă largă de clienți, inclusiv mari companii internaționale de petrol și gaze.

6. CARE ESTE POZITIA SA PE PIATA?

Prospectiuni este principalul furnizor de servicii geofizice si geologice din Romania si sud-estul Europei. Prospectiuni operează la cele mai înalte standarde internaționale de HSEQ (Sănătate, Siguranță, Mediu și Calitate) și are un Sistem de Management integrat HSEQ certificat conform ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 și ISO 45001:2018, de către organismul de certificare, acreditat internațional. , RINA SIMTEX OC.

 
Întrebări despre activitatea noastră
1. CE ESTE ACHIZIȚIA DE DATE GEOFIZICE?

Achiziția de date geofizice este prima dintre cele trei etape de explorare și una dintre cele mai frecvent utilizate dintre mai multe metode geofizice pentru a determina structura geologică de sub suprafața Pământului. Acest lucru reduce semnificativ nevoia de a utiliza investigații invazive, reducând astfel orice impact asupra mediului. Metoda este foarte asemănătoare cu scanerele cu ultrasunete care sunt utilizate în spitale. Studiile geofizice sunt efectuate pe mulți kilometri de suprafața Pământului, măsurând unde elastice reflectate de straturile geologice pentru a determina forma și caracteristicile fizice ale acestora.

 
 
2. DE LA CE INSTITUȚII ARE NEVOIE PROSPECTIUNI DE AUTORIZAȚII SAU APROBĂRI PENTRU A ÎNCEPE MUNCA DE TEREN?

În primul rând, toți furnizorii de servicii geofizice și geologice trebuie să fie autorizați de către autoritatea de stat responsabilă, care este Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANMR), pentru a furniza astfel de servicii în România. În plus, nicio activitate de explorare a petrolului și gazelor nu poate începe în nicio zonă până când nu a fost autorizată unei companii de către ANMR. Odată ce o companie client deține această licență și ANMR a aprobat un plan de lucru, compania discută cu Ministerul Mediului, autoritățile administrației publice locale și furnizorii de utilități (drumuri, energie electrică și apă). În final, atunci când se stabilește ce proprietăți sunt incluse în perimetrul proiectului, echipajele Prospectiuni contactează proprietarii și chiriașii terenurilor pentru a colabora.

 
3. CE PRESUPUNE MAI EXACT ACTIVITATEA DE ACHIZIȚIE A DATELOR GEOFIZICE?

Activitățile de teren au mai multe etape:

  1. În primul rând, zona de lucru trebuie să fie inspectată sau cercetată pentru a determina dacă este accesibilă pentru angajații și echipamentele companiei și dacă există pericole de siguranță sau de mediu sau zone cu sensibilitate istorică, arheologică sau de mediu care trebuie protejate. Aceste informații sunt folosite pentru a dezvolta un plan operațional sigur și eficient cu impact minim asupra mediului. Pe parcursul acestui proces, autoritățile locale sunt contactate pentru a le prezenta proiectul și pentru a solicita asistență în identificarea proprietarilor de teren.
  2. A doua fază implică echipe de topografi care lucrează pentru a identifica cu exactitate unde pot fi instalate echipamentele și astfel să se asigure că distanțele de siguranță reglementate sunt ținute departe de structuri, infrastructură de utilități, cum ar fi liniile electrice și de apă, monumente istorice și zone sensibile din punct de vedere ecologic. În plus, Departamentul nostru de Permise și Acces la Teren se străduiește să contacteze toți proprietarii de terenuri ai terenurilor cuprinse în perimetrul proiectului. Dacă este inevitabil deranjarea culturilor atunci când se lucrează prin proprietăți private, daunele sunt evaluate și proprietarilor de terenuri li se oferă despăgubiri.
  3. În funcție de tipul de sol, pot fi utilizate una sau ambele surse de generare a undelor elastice, așa cum este descris mai jos. Sunt metode cinstite de timp, care nu au nici un efect asupra mediului sau asupra oamenilor, si care sunt practicate in Romania de peste 60 de ani Mai mult, Prospectiuni foloseste tehnici sigure si echipamente moderne. Folosirea vibratoarelor: Chiar dacă aceste utilaje par ceva mai mari, sunt inofensive și au o activitate strict monitorizată. O placă de la baza vibratorului coboară încet pe sol, transmițând vibrații în interior. Dacă vă aflați la aproximativ 10 metri distanță de locație, veți avea aceeași senzație ca și când, stând pe trotuar, ar trece un camion mare. Utilizarea de mici explozii: Tractoarele agricole mici, echipate cu melci, efectuează găuri temporare, cu diametrul de 5-6, 5 cm și adâncimea de 3-15 metri, unde se va amplasa o cantitate mică de exploziv. Nicio gaură nu este efectuată mai aproape de 100 de metri de nicio clădire. Fiind la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, parcă cineva trântește o ușă într-o cameră alăturată.
  4. După scoaterea aparatului de înregistrare, angajații Prospectiuni vor inspecta aliniamentele pentru a se asigura că toate echipamentele au fost adunate, pentru a restabili orice deranjament și pentru a se asigura că, în caz de avarie accidentală, s-a oferit despăgubiri.
 
4. CE PRECAUȚII SE IAU ATUNCI CÂND SE UTILIZEAZĂ EXPLOZIVI? IN ACEASTA DIRECTIE, FIRMA DETINE TOATE AUTORIZATIILE, PRECUM SI PERSONALUL CALIFICAT?

Utilizarea materialelor explozive este un proces sigur, fără impact asupra mediului, terenurilor sau oamenilor. Personalul nostru specializat este calificat, competent și are experiență în lucrul cu aceste materiale. Tractoarele agricole mici, echipate cu melc, efectuează orificii temporare, cu diametrul de 5-6,5 cm și adâncimea de 3-15 metri, unde va fi amplasată o cantitate mică de exploziv. Nicio gaură nu este efectuată mai aproape de 100 de metri de nicio clădire. Fiind la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, parcă cineva trântește o ușă într-o cameră alăturată. Distantele de siguranta fata de cladirile publice sau private, situate in vecinatate, sunt respectate cu strictete de catre angajatii nostri. Prospectiuni detine toate certificatele si autorizatiile in conformitate cu reglementarile legale, pentru operatiunile care implica aceasta metoda.

 
5. CARE ESTE DURATA MEDIE A UNUI PROIECT DE ACHIZIȚIE DE DATE GEOFIZICE?

Proiectele de achiziție de date geofizice pot avea intervale de timp diferite, variind de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de volumul de muncă și dimensiunea zonei care este studiată. Cu toate acestea, prezența echipamentelor de înregistrare pe orice teren nu va depăși câteva zile.

 
6. CARE SUNT BENEFICIILE ACTIVITĂȚII PROSPECTIUNI PENTRU COMUNITATEA LOCALĂ ȘI PENTRU ROMÂNIA ÎN GENERAL?

Prospectiuni ofera locuri de munca mii de oameni din Romania, de la cercetatori pana la personal nespecializat. Contribuim la bugetele locale în zonele și comunitățile în care ne desfășurăm activitatea prin închirierea de locuințe și sprijinirea comercianților locali. Compania este implicată activ în promovarea educației în România prin sprijinirea programelor universitare și educaționale și sponsorizarea studenților. Prin extinderea activității noastre la nivel internațional, am devenit exportatori de servicii în străinătate și, prin urmare, aducem venituri internaționale înapoi în România. De asemenea, recurgând la expertiza geologică și geofizică românească, permitem României să-și exploreze pe deplin bogăția și potențialul mineral, fără a ne baza pe companii internaționale.

 
7. CARE ESTE IMPACTUL LUCRĂRILOR ASUPRA MEDIULUI, SĂNĂTĂȚII OAMENILOR, CLĂDIRILOR DIN ZONA DE LUCRU SAU DRUMURILOR?

Prospectiuni lucrează pe baza unui angajament solid de a menține securitatea și sănătatea angajaților săi și a comunității în care lucrează. Compania folosește aceleași tractoare și vehicule ca și fermierii și nici un tip de substanțe chimice. Prin urmare, proiectele noastre nu afectează mediile (apele subterane, aerul etc.), fertilitatea solului, drumurile sau casele locale. Toate metodele de explorare care sunt utilizate respectă cu strictețe distanțele de siguranță, prevăzute de lege, față de drumuri, căi ferate, linii electrice, cursuri de apă, clădiri private sau industriale. Activitatea companiei nu are efecte adverse asupra comunităților în care desfășurăm lucrări de achiziție de date geofizice sau asupra proprietății acestora.
Folosind cele mai sigure tehnici de lucru și echipamente de ultimă generație, Prospectiuni explorează resursele naturale ale țării de peste 60 de ani. Măsurătorile suprafeței reprezintă:

  • O „ecografie a Pământului” nedistructivă;
  • Acces temporar, lasand terenurile in starea initiala;
  • O activitate care nu afectează apa, aerul, fertilitatea solului sau a caselor. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a catalogat activitatea noastră (achiziția de date geofizice) ca având un impact nesemnificativ asupra mediului.
8. CE DAUNE POT FI CAUZATE DE ACTIVITATEA DE ACHIZITIE A DATELOR?

Acest tip de activitate poate provoca doar pagube temporare, puse la cale de accesul echipamentelor pe teren. Indiferent de natura lor, acestea vor fi remediate sau compensate in cel mai scurt timp.

 
9. CE SE ÎNTÂMPLĂ LA SFÂRȘITUL UNUI PROIECT?

Prospectiuni susține un mediu de lucru definit de etică, transparență și respect reciproc, iar toate proiectele pe care le întreprindem sunt supuse acestor principii. Astfel, la finalul fiecărei lucrări, echipajele noastre semnează un acord de încheiere a proiectului cu primăriile/reprezentanții poliției în cauză, adună toate materialele care au fost folosite și mulțumesc localnicilor pentru ajutorul acordat.